TOKEE Terrarisztika Klub NET
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
hasznos linkek
 
Vagans -net újsága
 
EGYESÜLETI INFÓK
 
Chat
 
fórum
Fórumok : Kult-túra,- KIRÁNDULÁS, TERMÉSZETJÁRÁS : Férfiak a fazék mögött... Fórumok: 
Témaindító hozzászólás
Capriccio

2005.09.12. 14:20 -
Tudom hogy sejtelmes a cím,de a cseppet felsejlő erotikus feelinget feledve,és feladva itt voltaképp az erősebbik nem fakanállal és egyéb konyhai segédeszközökkel véghezvitt heroikus és egyszersmind grandiózus tetteit próbáljuk tetten érni.....

[48-29] [28-9] [8-1]

TomNewman Előzmény | 2020.05.07. 15:15 - #48

Kedves kollégák, örömmel jelenthetem, hogy megint tanultam valami (nekem) újat. A császármorzsát sokan ismerjük. Búzadarából pirított, édes finomságként. Egyszer azt hallottam, hogy ennek a kajának a másik neve a smarni. Ausztriában meg létezik egy étek, ami majdnem nemzeti kajájuk, a Kaiserschmarrn. Arra gondoltam, hogy a kettő ugyanaz. Tévedtem. Mint megtudtam, a Kaiserschmarrn Tirolban finomlisztből készül, s nagy odafigyelést igénylő művelet. Ha akarjátok, szívesen leírom az ő receptjüket is. Néhány alkalommal már volt szerencsém gyakorolni az újonnan tanult módszer szerint is.

tomnewman Előzmény | 2010.06.18. 14:23 - #47

FEKOSZ: Azóta se csináltad meg a "macerás" palacsintatésztát a krumplival???

Ollyan fiiinom,..,

Én már tervezem, hogy a jövő héten csinálok.

JA, azt a recept leírásakor nem egyértelműen írtam le, hogy a "kockára vágás" amolyan "pizzaszelet-méretű" kockákat jelent.

Most kész a "gombócos" káposztám (nem levélbe töltöttem, csak húsgombócként főztem meg), úgyhogy megyek eni, aztán este meló.

Sziasztok!


tomnewman Előzmény | 2010.05.20. 15:20 - #46

ééérdekes.. mióta tényleg rendszeresen "sütök-főzök" meg nem nagyon nézegettem ezt a témát itt...

Pedig már néhány jól sikerült kajám receptjét megoszthattam volna...

főztem pl. virslit..

teát..

tojást..

 

 

Jó, na, a valósághoz persze hozzátartozik, hogy a napokban 3 fogásos vacsit csináltam a fiaimnak.

Paradicsomleves, palacsinta, meg főtt virsli. És ehhez a poén, hogy szintén saját fézésű gombapörkölt is volt kéznél még "ebédből", párolt rizzsel (amit természetesen szintén én készítettem hozzá).

És már vagy  két hónapja minden héten 2-3 alkalommal készítek valami jóféle kaját a konyhában:

fasírt, gombás fasírt, húsgombóc, paradicsomszósz, töltött káposzta, krumplis tészta, túrós csusza, szalonnás rántotta, paradicsomleves, borsófőzelék, párolt rizs, gombapörkölt, rántott gomba, tartármártás (a majonézt is én csináltam), matróz-máj, csirkepörkölt, és még ki tudja mi minden..

Szóval, aki szeret, vagy szeretNE kajákat csinálgatni, de nagyon nincs még tapasztalata, most már kezdem úgy érezni, hogy egész belejöttem :)...

akár már én is segíthetek :)


tomnewman Előzmény | 2009.11.02. 22:51 - #45

Szia, Doni!

 Igen, az Unicumos pulyka .. khmmm. ismerős volt valahonnan...  A Gofri meg finom. köszi, hogy megosztottad velünk!

 


nikidoni Előzmény | 2009.11.02. 20:58 - #44

Sziasztok!

Én most írok ide először, de biztosan nem utoljára... TN hívta fel figyelmemet erre a témára mert beszélgettünk már ijen  ügyen, meg hogy ha úgyis annyit főzök  meg sütök ( mert szeretek) akkor ugyan írjam már le, hogy miket hátha " kisülhet belőle valami jó is" ...

Egy fincsi gofri recept: ezt tegnap TN is kóstolta aszonta fincsi,

2 tojás, 2dl tej, fél csomag sütőpor, egy csomag vanilicuki, cukor(ízlés szerint), liszt annyi hogy a palacsinta tésztától egy picivel sűrűbb legyen, kevés citrom leve.egy kis vaj vagy olaj hogy egy kis zsiradék is legyen a tésztában. Ezt mind összekeverni és gofrisütőben kisütni. Lekvárral csokival pudinggal lehet fogyasztani. Jó étvágyat.

Ja van még egy receptem ezt valahol régeben a neten találtam szerintem sokak számára ismerős lesz, vagy lehet.

UNICUMOS PULYKA:

1. Vegyünk egy pulykát!
2. Igyunk egy pohár unicumot.
3. Tegyük a pulykát a sütőbe!
4. Még két unicum.
5. Állítsuk a hőfokot 190 sütőre!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13. Süssük az unicumot még egy óráig!
   13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19. Pusztuljunk tásztátum
20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22. Állítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
(+Vágyat muc jót!)
 

tomnewman Előzmény | 2009.09.20. 13:49 - #43

Ismét alkotásvággyal teltem el, ahogy a szeptember huszadika közeledett..

 Jó előre eltervezterm, hogy a mai napon azt eszi a család, amit én elkészítek.

Csak az nem volt meg, mit is kéne... trmészetesen, jó falusi szokás szerint a szomszédasszony segített ki egy ötlettel, és tulajdonképpen egy rém egyszerű recepttel is.

aszongya: csinálhatnál pl GYROS-t is. Egyszerű, finom, és nem mindennapos kaja.

Mondom, okés, de se grillsütőm, se megfelelő, vastag, sokoldalú nyársam hozzá (bár egy szabad tűzön, nagy nyárson elképzelt sült húsos cucc már-már látszott lelki szemeim előtt, mint talán kivitelezhető dolog). a tegnapi szalonnasütés (már megint volt) után végülis ez logikus következtetés volt.

Erre jött az ötlet a szomszédasszonytól: ő se "úgy" csinálja.

 csirkemellet apró csíkokra, kockákra vág, kevés olajon, vagy zsíron egy lábasban megpárolja (sok kevergetés, de többnyire fedő alatt párolásos módszerrel).

mikor a leve elfőtt, és fincsi a husi, akkor a boltban kapható GYOS-fűszerkeverékkel megszórja, kicsit megkeveri, állni hagyja.

Az öntet (mert anélkül nem gyros a gyros)meg annyira egyszerű, hogy szerinte én is el tudom készíteni.

tejföl, és apróra vágott zöldségek keveréke (meg némi fűszer).

kérdeztem, hogy pontosan mit pontosan hogyan, meg mekkorára, meg hasonlók...

azt mondt: vagy ahogy sikerül, vagy ahogy gondolod... annyira szabadon válaszottt, hogy el se lehet téveszteni.

Jelentem, megcsináltam. a hagymát, paprikát, paradicsomot nagyon apróra vágtam késsel, deszkán.. az öntetbe egy kis majonézt és egy kis csípős pirospaprika-őrleményt is beletettem, meg egy keveset a Gyros fűszerkeverékből, amit a húsra is tettem.

a husi és az öntet most "külön-külön" pihen, majd mindenki ízlés szerint pakol magának egymásra belőlük a tányérjába.

Hja, köret..

 aki akar hozzá köretet, ehet. Én azt hiszem, az öntet már-már olyan, mint egy zöldség-saláta. De azért még csináltam egy adag párolt rizst is, hogy ne maradjunk köret nélkül. Van, aki a sült krumplit (hasáb) szereti joban, az készíthet hozzá azt is (a majonézes öntet ahhoz is passzol).

Nekem ízlik. a kóstolással már jól is laktam :)

Jó étvágyat hozzá!


tomnewman Előzmény | 2009.08.17. 17:36 - #42

Sziasztok! KÉT dolog miatt írok most:

1. Érdekelne, csinált-e már valaki közülünk Bodza-lekvárt??? (a szörpöt a virágból, a lekvárt a kifejlődött, megérett bogyókból szokás, ha jól tudom).

 

2.: Megint kiderült, tanulni kell minden kaja elkészítését!

 a sokadik szalonnasütésem után azt hiszem, most már kezdem megtanulni.

 még 2003-ban volt az első klubos szalonnasütésünk, ott tanultam a szalonna bevagdosásáról pár újdonságot..

Most az elmúlt 3 hétben  meg a méretével és a bevagdosásával kapcsolatos összefüggésekre is rávilágított egy-két idősebb, tapasztaltabb ember (meg a személyes tapasztalat).

Képzelhetitek, mekkora felfedezés volt számomra, hogy én tulajdonképpen szeretem a sült szalonnát!

És nem csak a tüzet rakni szeretem, hanem megenni is azt, amit csináltunk.

Eddig ez nem vonzott (mert más volt a "kész" termék, mint az újonnan megtanult módszer szerint).

Szénné égetett, meg vastagon bekormozott szalonnát nem szeretnék enni.

 olyat sem, ami középen még nyers, kívül meg kopogós kemény. (szintén kormos, fekete).

Ennek is megvan a fortélya, mint kiderült. Szóval, aki szalonnát akar sütni, szabad tűzön, keressen meg, egy jó szalonnasütésre a fiaim és én is hamar kaphatók vgyunk!

 


tomnewman Előzmény | 2009.05.31. 22:11 - #41

Kössz, DarkDog!


darkdog Előzmény | 2009.05.31. 15:10 - #40

Sziasztok! Hozzászólnék én is a bodzás-mókához :) Mi épp teszteljük a "szörpművet", és egész tűrhető lett (ahhoz képest hogy mi csináltuk) :D:D

Szóval a receptek Zsolti anyukájáé, többszörösen teszteltek :)

Bodza itóka

4 l víz
1 kg cukor
3 db citrom szeletelve
1 kávéskanál szalicil vagy Na-benzoát
10-12 virág
1 doboz citrompótló

3 nap után kell leszűrni.

Bodzaszörp

2 l víz
1.5 kg cukor
2-3 citrom szeletelve
2 doboz citrompótló
20 virág lecsipegetve
1 teáskanál szalicil vagy Na-benzoát

A vízből és a cukorból szirupot kell főzni, majd 10 percig állni hagyjuk. A kész trutyit 5-6 napig állni kell hagyni, és naponta 2x meg kell kevergetni. Aztán le kell szűrni.

Mi a szörpöset csináltuk meg, egy Tesco-zacskónyi bodzavirágból és 3 liter vízzel. A többi hozzávaló mennyisége kb. maradt.


dreadz Előzmény | 2009.05.29. 23:09 - #39

Hat anyu csinalt most 10 litert, ugy emlekszem holnap fogja majd leszurni. Mondta hogy o vagy 30 eve kapta ezt a receptet egy baratnojetol, o probalta mar es neki izlett.


tomnewman Előzmény | 2009.05.29. 22:46 - #38

TÖKK jóó!

 amég a szörpi pihen, ezt is kipróbálom.

 Addig is lehet inni..

 Szuper!

 és ami előny, hogy tartósítómentes. kicsivel természetesebb, mint az én receptem.....  Bár a citrompótló meg a ukor alapból nem egészséges, de hát ez van... keressük a jobbat, a kevésbé ártalmast :)

MÉg van virág, lehet gyakorolni. ÉS ez nem is vészes mennyiség (mint mondjuk 20 liter szörp elkészítése), hogy sok cucc menjen kárba, ha mégse válna be.. De szerintem, ha leírtad, ez már bevált!


dreadz Előzmény | 2009.05.29. 15:19 - #37

5 l viz, 75 dkg cukor, 1 doboz citrompotlo, 1 citrom hejastul karikara vagva, 4-5 nagy tanyer bodza. Beszorod egy nagy befottes uvegbe, letakarod es 3 nap utan leszurod. Viszont nem tartositott valtozat, szoval ha kesz van akkor inni kell.


tomnewman Előzmény | 2009.05.28. 23:02 - #36

Jó lenne, mert itt már hamarosan elvirágzik a bodza teljesen!

Már sürgős lenne :)

 

Közben kaptam egy receptet, és neki is fogtam.

Az úgy történt, hogy elmentünk a boltba a ecepttel..

vettünk 6 kg cukrot, 3 csomag (3x50gramm)  citromsav-port, meg 3 db citromot. Aztán átmentünk a patikába, és vettünk egy zacskó (nemtom mennyi)  Na-benzoátot (ebből 6 mokkás kanállal kellett elhasználni).

 

Aztán leszedtünk kb 60-70 szép tányérvirágot (Bodzavirágot), amiket egy kis tálban "egyenként" leöblítettem.

A recept szerint 60 virágra lenne szükség.

Amég a virágokat öblítgettem, válogattam,  6 liter vizet a 6 kg cukorral felforraltam, mikor már forrt, belekevertem a citromsavat, meg a Na-Benzoátot.

Aztán hagytam kihűlni. Közben a virágok öblítgetésének végére értem szép komótosan.

Mikor megvolt ez is, akkor belepakoltam a 3 db, karikára vágott citromot is a még langyos-meleg lébe, és a virágokat is beleöntöttem.

Így a fazekat eltettem a kamrába, és letakartam egy textíliával ( véletlenül egy kisebb ágyneműhuzat akadt a kezembe, a célnak megfelelt).

Azóta naponta egyszer megkeverem, és hagyom állni így egy hétig. HA letelt az egy hét, leszűröm (gondolom, majd valami textilt használok erre is, hogy ne maradjanak benne darabkák a virágból), és CSAVAROS TETEJŰ ÜVEGEKBE (nem műanyag!) TÖLTÖM.

Onnantól tesztelhető, iható. az így elkészített cucc, ennyi alapanyagból lesz kb 11-12 liter.

 


dreadz Előzmény | 2009.05.26. 16:34 - #35

Anyunak van egy, azt mondta hogy az szerinte finom. Nemsokara fog csinalni, akkor tesztelem aztan ha jo akkor felteszem ide.


tomnewman Előzmény | 2009.05.23. 10:37 - #34

Tavasz van, itt a BODZA-szörp szezon!

 idén én is nekifogok!

kinek van jó receptje, ami már bevált (amit használ)?


fekosz Előzmény | 2009.03.31. 07:34 - #33

Ilyenkor szokott az jönni, hogy "...szivem, legutóbb olyan finomat főztél, mikor ismétled meg?" :)


tomnewman Előzmény | 2009.03.31. 05:33 - #32

ÉÉÉS ismét ehetőt főőztem!!

 

Kezdek belejönni!

 anyósom, aki általában az ebédet főzi (együtt lakunk) valahova elment  (ja, a tesójáékhoz, két napra).

Én meg úgy éreztem, mivel  a konyha "megüresedett" délelőttre, csináok valami meglepi ebédet..

 Na nem kell valami bonyolult dologra gondolni..

 egy gyümölcsmártást készítettem (persze a biztonság kedvéért elővettem hozzá egy szakácskönyvet, hogy legyen mitől ELTÉRNI).....

megpucoltam az almát, a banánt, a körtét...     bele a lábasba..    némi víz, alágyújtottam, és ennyi..   lett volna.  aztán olvastam, hogy némi cukrot adhatok hozzá.  hát adtam.   mennyit? a fene tudja..  úgy "öntöttem egy kicsit"..    Aztán, mikor úgy gondoltam, hogy az alma is megpuhult (az volt a legkeményebb), akkor csináltam a "habarást"....

fél bögre tejhez egy majdnem egész tasak pudingport, meg vagy két evőkanál lisztet adtam kis mélytányérban, jól elkevertem, és bele a puhára főtt gyümölcsök közé...

kicsit még kavartam, majd azt vettem észre, hogy hirtelen, egy pillanat alatt besűrűsödött..

 akkor kapott fahéjat, meg szegfűszeget (ki ne maradjon belőle).....

ÉS finom volt!

 

 

Hogy tovább csillogtassam a tudásom, egy tojásos lecsót is készítettem. Ebben az volt a "plusz", hogy apróra vágtam hozzá jó sok hagymát, apróra vágtam a paprikát is, és mikor már a tojást ütöttem rá, akkor kapott a csípős pirosaranyból, és a "Dr. Chen-féle titkos szósz"-ból is egy keveset.

Erre anyósom, aki aznap délután hazaért, azt mondta, hogy a színe ugyan furcsa (nem szokta pirospaprikázni), de az íze jó. Azt is mondotta (nemtom, csak udvariasságból-e), hogy finomabb, mint ahogy ő készíti.

Nekem nagyon jól esett.. mind a kaja, mind a dícséret.


fekosz Előzmény | 2008.01.22. 08:11 - #31

nando: Azért azt nem :) Akkor majd főzünk mi Tomee-val, mint eddig.

Persze mindenki besegíthet, ezért nem haragszunk meg :)


nando Előzmény | 2008.01.21. 16:51 - #30

Fekosz: Hidd el, egy szelet kenyeret nem tudok szépen levágni, nemhogy főzni... De ha gyomorgörcsöket akartok....:)))))))


fekosz Előzmény | 2008.01.21. 09:26 - #29

nando: Ne szerénykedj, szerintem simán tudsz olyat főzni ,amitől eláll szemünk szánk. :)


[48-29] [28-9] [8-1]

 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
time
 
Látogatók:
Indulás: 2005-09-09
 
Hasonló oldalak
 

A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!