Tmaindt hozzszls
|
2005.09.12. 14:20 - |
Tudom hogy sejtelmes a cm,de a cseppet felsejl erotikus feelinget feledve,s feladva itt voltakpp az ersebbik nem fakanllal s egyb konyhai segdeszkzkkel vghezvitt heroikus s egyszersmind grandizus tetteit prbljuk tetten rni..... |
[48-29] [28-9] [8-1]
Kedves kollgk, rmmel jelenthetem, hogy megint tanultam valami (nekem) jat.
A csszrmorzst sokan ismerjk. Bzadarbl pirtott, des finomsgknt.
Egyszer azt hallottam, hogy ennek a kajnak a msik neve a smarni.
Ausztriban meg ltezik egy tek, ami majdnem nemzeti kajjuk, a Kaiserschmarrn.
Arra gondoltam, hogy a kett ugyanaz.
Tvedtem.
Mint megtudtam, a Kaiserschmarrn Tirolban finomlisztbl kszl, s nagy odafigyelst ignyl mvelet.
Ha akarjtok, szvesen lerom az receptjket is. Nhny alkalommal mr volt szerencsm gyakorolni az jonnan tanult mdszer szerint is. |
FEKOSZ: Azta se csinltad meg a "macers" palacsintatsztt a krumplival???
Ollyan fiiinom,..,
n mr tervezem, hogy a jv hten csinlok.
JA, azt a recept lersakor nem egyrtelmen rtam le, hogy a "kockra vgs" amolyan "pizzaszelet-mret" kockkat jelent.
Most ksz a "gombcos" kposztm (nem levlbe tltttem, csak hsgombcknt fztem meg), gyhogy megyek eni, aztn este mel.
Sziasztok! |
rdekes.. mita tnyleg rendszeresen "stk-fzk" meg nem nagyon nzegettem ezt a tmt itt...
Pedig mr nhny jl sikerlt kajm receptjt megoszthattam volna...
fztem pl. virslit..
tet..
tojst..
J, na, a valsghoz persze hozztartozik, hogy a napokban 3 fogsos vacsit csinltam a fiaimnak.
Paradicsomleves, palacsinta, meg ftt virsli. s ehhez a pon, hogy szintn sajt fzs gombaprklt is volt kznl mg "ebdbl", prolt rizzsel (amit termszetesen szintn n ksztettem hozz).
s mr vagy kt hnapja minden hten 2-3 alkalommal ksztek valami jfle kajt a konyhban:
fasrt, gombs fasrt, hsgombc, paradicsomszsz, tlttt kposzta, krumplis tszta, trs csusza, szalonns rntotta, paradicsomleves, borsfzelk, prolt rizs, gombaprklt, rntott gomba, tartrmrts (a majonzt is n csinltam), matrz-mj, csirkeprklt, s mg ki tudja mi minden..
Szval, aki szeret, vagy szeretNE kajkat csinlgatni, de nagyon nincs mg tapasztalata, most mr kezdem gy rezni, hogy egsz belejttem :)...
akr mr n is segthetek :) |
Szia, Doni!
Igen, az Unicumos pulyka .. khmmm. ismers volt valahonnan... A Gofri meg finom. kszi, hogy megosztottad velnk!
|
Sziasztok!
n most rok ide elszr, de biztosan nem utoljra... TN hvta fel figyelmemet erre a tmra mert beszlgettnk mr ijen gyen,meg hogy ha gyis annyit fzk meg stk(mert szeretek) akkor ugyan rjam mr le, hogy miket htha " kislhet belle valami j is" ...
Egy fincsi gofri recept: ezt tegnap TN is kstolta aszonta fincsi,
2 tojs, 2dl tej, fl csomag stpor, egy csomag vanilicuki, cukor(zls szerint), liszt annyi hogy a palacsinta tszttl egy picivel srbb legyen, kevs citrom leve.egy kis vaj vagy olaj hogy egy kis zsiradk is legyen a tsztban. Ezt mind sszekeverni s gofristben kistni. Lekvrral csokival pudinggal lehet fogyasztani. J tvgyat.
Ja van mg egy receptem ezt valahol rgeben a neten talltam szerintem sokak szmra ismers lesz, vagy lehet.
UNICUMOSPULYKA:
1. Vegynk egy pulykt!
2. Igyunk egy pohr unicumot.
3. Tegyk a pulykt a stbe!
4. Mg kt unicum.
5. lltsuk a hfokot 190 stre!
6. 3 unicum tovbbi.
7. Sssk a kapcsot be!
8. Most mg tovum 4 univb.
9. Pulykzzuk meg a zsrt!
10. Unicumot a msik palackot mg.
11. Dugjunk pulykkat a homrumba!
12. Poharazzunk mg egy unicumot az ntbe!
13. Sssk az unicumot mg egy rig!
13+1. "Gyngyvirgos kk ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykljuk meg az puha unicumjt!
15. Vegyk ki a pulykot az unicumbl!
16. "des anym, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskt, kerekes kt..."
18. Szeletum a pulyk darabbal tbbe!
19. Pusztuljunk tszttum
20. Palackoljunk mg egy unicum vevtet!
21. "Nylra uccsik a krocsmrasumity!..."
22. lltsuk meg a teritumot s pulykoljunk mg egy tertket!
23. Letert az unipulyk, s fogyjunk el!
(+Vgyat muc jt!)
|
Ismt alkotsvggyal teltem el, ahogy a szeptember huszadika kzeledett..
J elre eltervezterm, hogy a mai napon azt eszi a csald, amit n elksztek.
Csak az nem volt meg, mit is kne... trmszetesen, j falusi szoks szerint a szomszdasszony segtett ki egy tlettel, s tulajdonkppen egy rm egyszer recepttel is.
aszongya: csinlhatnl pl GYROS-t is. Egyszer, finom, s nem mindennapos kaja.
Mondom, oks, de se grillstm, se megfelel, vastag, sokoldal nyrsam hozz (br egy szabad tzn, nagy nyrson elkpzelt slt hsos cucc mr-mr ltszott lelki szemeim eltt, mint taln kivitelezhet dolog). a tegnapi szalonnasts (mr megint volt) utn vglis ez logikus kvetkeztets volt.
Erre jtt az tlet a szomszdasszonytl: se "gy" csinlja.
csirkemellet apr cskokra, kockkra vg, kevs olajon, vagy zsron egy lbasban megprolja (sok kevergets, de tbbnyire fed alatt prolsos mdszerrel).
mikor a leve elftt, s fincsi a husi, akkor a boltban kaphat GYOS-fszerkeverkkel megszrja, kicsit megkeveri, llni hagyja.
Az ntet (mert anlkl nem gyros a gyros)meg annyira egyszer, hogy szerinte n is el tudom kszteni.
tejfl, s aprra vgott zldsgek keverke (meg nmi fszer).
krdeztem, hogy pontosan mit pontosan hogyan, meg mekkorra, meg hasonlk...
azt mondt: vagy ahogy sikerl, vagy ahogy gondolod... annyira szabadon vlaszottt, hogy el se lehet tveszteni.
Jelentem, megcsinltam. a hagymt, paprikt, paradicsomot nagyon aprra vgtam kssel, deszkn.. az ntetbe egy kis majonzt s egy kis csps pirospaprika-rlemnyt is beletettem, meg egy keveset a Gyros fszerkeverkbl, amit a hsra is tettem.
a husi s az ntet most "kln-kln" pihen, majd mindenki zls szerint pakol magnak egymsra bellk a tnyrjba.
Hja, kret..
aki akar hozz kretet, ehet. n azt hiszem, az ntet mr-mr olyan, mint egy zldsg-salta. De azrt mg csinltam egy adag prolt rizst is, hogy ne maradjunk kret nlkl. Van, aki a slt krumplit (hasb) szereti joban, az kszthet hozz azt is (a majonzes ntet ahhoz is passzol).
Nekem zlik. a kstolssal mr jl is laktam :)
J tvgyat hozz! |
Sziasztok! KT dolog miatt rok most:
1. rdekelne, csinlt-e mr valaki kzlnk Bodza-lekvrt??? (a szrpt a virgbl, a lekvrt a kifejldtt, megrett bogykbl szoks, ha jl tudom).
2.: Megint kiderlt, tanulni kell minden kaja elksztst!
a sokadik szalonnastsem utn azt hiszem, most mr kezdem megtanulni.
mg 2003-ban volt az els klubos szalonnastsnk, ott tanultam a szalonna bevagdossrl pr jdonsgot..
Most az elmlt 3 htben meg a mretvel s a bevagdossval kapcsolatos sszefggsekre is rvilgtott egy-kt idsebb, tapasztaltabb ember (meg a szemlyes tapasztalat).
Kpzelhetitek, mekkora felfedezs volt szmomra, hogy n tulajdonkppen szeretem a slt szalonnt!
s nem csak a tzet rakni szeretem, hanem megenni is azt, amit csinltunk.
Eddig ez nem vonzott (mert ms volt a "ksz" termk, mint az jonnan megtanult mdszer szerint).
Sznn getett, meg vastagon bekormozott szalonnt nem szeretnk enni.
olyat sem, ami kzpen mg nyers, kvl meg kopogs kemny. (szintn kormos, fekete).
Ennek is megvan a fortlya, mint kiderlt. Szval, aki szalonnt akar stni, szabad tzn, keressen meg, egy j szalonnastsre a fiaim s n is hamar kaphatk vgyunk!
|
Sziasztok! Hozzszlnk n is a bodzs-mkhoz :) Mi pp teszteljk a "szrpmvet", s egsz trhet lett (ahhoz kpest hogy mi csinltuk):D:D
Szval a receptek Zsolti anyukj, tbbszrsen teszteltek :)
Bodza itka
4 l vz
1 kg cukor
3 db citrom szeletelve
1 kvskanl szalicil vagy Na-benzot
10-12 virg
1 doboz citromptl
3 nap utn kell leszrni.
Bodzaszrp
2 l vz
1.5 kg cukor
2-3 citrom szeletelve
2 doboz citromptl
20 virg lecsipegetve
1 teskanl szalicil vagy Na-benzot
A vzbl s a cukorbl szirupot kell fzni, majd 10 percig llni hagyjuk. A ksz trutyit 5-6 napig llni kell hagyni, s naponta 2x meg kell kevergetni. Aztn le kell szrni.
Mi a szrpset csinltuk meg, egy Tesco-zacsknyi bodzavirgbl s 3 liter vzzel. A tbbi hozzval mennyisge kb. maradt. |
Hat anyu csinalt most 10 litert, ugy emlekszem holnap fogja majd leszurni. Mondta hogy o vagy 30 eve kapta ezt a receptet egy baratnojetol, o probalta mar es neki izlett. |
TKK j!
amg a szrpi pihen, ezt is kiprblom.
Addig is lehet inni..
Szuper!
s ami elny, hogy tartstmentes. kicsivel termszetesebb, mint az n receptem..... Br a citromptl meg a ukor alapbl nem egszsges, de ht ez van... keressk a jobbat, a kevsb rtalmast :)
Mg van virg, lehet gyakorolni. S ez nem is vszes mennyisg (mint mondjuk 20 liter szrp elksztse), hogy sok cucc menjen krba, ha mgse vlna be.. De szerintem, ha lertad, ez mr bevlt! |
5 l viz, 75 dkg cukor, 1 doboz citrompotlo, 1 citrom hejastul karikara vagva, 4-5 nagy tanyer bodza. Beszorod egy nagy befottes uvegbe, letakarod es 3 nap utan leszurod. Viszont nem tartositott valtozat, szoval ha kesz van akkor inni kell. |
J lenne, mert itt mr hamarosan elvirgzik a bodza teljesen!
Mr srgs lenne :)
Kzben kaptam egy receptet, s neki is fogtam.
Az gy trtnt, hogy elmentnk a boltba a ecepttel..
vettnk 6 kg cukrot, 3 csomag (3x50gramm) citromsav-port, meg 3 db citromot. Aztn tmentnk a patikba, s vettnk egy zacsk (nemtom mennyi) Na-benzotot (ebbl 6 mokks kanllal kellett elhasznlni).
Aztn leszedtnk kb 60-70 szp tnyrvirgot (Bodzavirgot), amiket egy kis tlban "egyenknt" lebltettem.
A recept szerint 60 virgra lenne szksg.
Amg a virgokat bltgettem, vlogattam, 6 liter vizet a 6 kg cukorral felforraltam, mikor mr forrt, belekevertem a citromsavat, meg a Na-Benzotot.
Aztn hagytam kihlni. Kzben a virgok bltgetsnek vgre rtem szp komtosan.
Mikor megvolt ez is, akkor belepakoltam a 3 db, karikra vgott citromot is a mg langyos-meleg lbe, s a virgokat is belentttem.
gy a fazekat eltettem a kamrba, s letakartam egy textlival ( vletlenl egy kisebb gynemhuzat akadt a kezembe, a clnak megfelelt).
Azta naponta egyszer megkeverem, s hagyom llni gy egy htig. HA letelt az egy ht, leszrm (gondolom, majd valami textilt hasznlok erre is, hogy ne maradjanak benne darabkk a virgbl), s CSAVAROSTETEJ۠VEGEKBE (nem manyag!) TLTM.
Onnantl tesztelhet, ihat. az gy elksztett cucc, ennyi alapanyagbl lesz kb 11-12 liter.
|
Anyunak van egy, azt mondta hogy az szerinte finom. Nemsokara fog csinalni, akkor tesztelem aztan ha jo akkor felteszem ide. |
Tavasz van, itt a BODZA-szrp szezon!
idn n is nekifogok!
kinek van j receptje, ami mr bevlt (amit hasznl)? |
Ilyenkor szokott az jnni, hogy "...szivem, legutbb olyan finomat fztl, mikor ismtled meg?" :) |
S ismt ehett fztem!!
Kezdek belejnni!
anysom, aki ltalban az ebdet fzi (egytt lakunk) valahova elment (ja, a tesjkhoz, kt napra).
n meg gy reztem, mivel a konyha "megresedett" dlelttre, csinok valami meglepi ebdet..
Na nem kell valami bonyolult dologra gondolni..
egy gymlcsmrtst ksztettem (persze a biztonsg kedvrt elvettem hozz egy szakcsknyvet, hogy legyen mitl ELTRNI).....
megpucoltam az almt, a bannt, a krtt... bele a lbasba.. nmi vz, algyjtottam, s ennyi.. lett volna. aztn olvastam, hogy nmi cukrot adhatok hozz. ht adtam. mennyit? a fene tudja.. gy "ntttem egy kicsit".. Aztn, mikor gy gondoltam, hogy az alma is megpuhult (az volt a legkemnyebb), akkor csinltam a "habarst"....
fl bgre tejhez egy majdnem egsz tasak pudingport, meg vagy kt evkanl lisztet adtam kis mlytnyrban, jl elkevertem, s bele a puhra ftt gymlcsk kz...
kicsit mg kavartam, majd azt vettem szre, hogy hirtelen, egy pillanat alatt besrsdtt..
akkor kapott fahjat, meg szegfszeget (ki ne maradjon belle).....
S finom volt!
Hogy tovbb csillogtassam a tudsom, egy tojsos lecst is ksztettem. Ebben az volt a "plusz", hogy aprra vgtam hozz j sok hagymt, aprra vgtam a paprikt is, s mikor mr a tojst tttem r, akkor kapott a csps pirosaranybl, s a "Dr. Chen-fle titkos szsz"-bl is egy keveset.
Erre anysom, aki aznap dlutn hazart, azt mondta, hogy a szne ugyan furcsa (nem szokta pirospaprikzni), de az ze j. Azt is mondotta (nemtom, csak udvariassgbl-e), hogy finomabb, mint ahogy kszti.
Nekem nagyon jl esett.. mind a kaja, mind a dcsret. |
nando: Azrt azt nem :) Akkor majd fznk mi Tomee-val, mint eddig.
Persze mindenki besegthet, ezrt nem haragszunk meg :) |
Fekosz: Hidd el, egy szelet kenyeret nem tudok szpen levgni, nemhogy fzni... De ha gyomorgrcsket akartok....:))))))) |
nando: Ne szernykedj, szerintem simn tudsz olyat fzni ,amitl elll szemnk sznk. :) |
[48-29] [28-9] [8-1]
|